Ny spiller – Info

Oysters Kort om Softball

Softball er en sjov sport hvor man både træner kondi, motorik og hjernen. Softball er en sport hvor alle kan spille med – også selvom man ikke før har været specielt god til nogen anden sport. 

KOM MED TIL TRÆNING

Du er altid velkommen til at møde op til træning. Vi er altid glade for at se nye potentielle medlemmer, eller folk der blot vil snuse og se hvad det hele går ud på. Du kommer til at træne sammen med resten af holdet, som vil hjælpe dig med hurtigt at blive god.

Introduktionshæfte til softball

Softball er et amerikansk boldspil i familie med rundbold, baseball og cricket. Softball spilles med et bat (oftest aluminium eller et kompositmateriale) og en hård læderbold med en kerne af kork og gummi. Softball har flere variationer bl.a. fastpitch og slowpitch.

En kamp forløber ved, at de to hold skiftes om at være “inde” og “ude”. Indeholdet sender en spiller frem, der skal forsøge at slå til den bold, som en af udeholdets spillere kaster. Hvis det lykkes en spiller at ramme bolden med battet, skal han løbe rundt mellem fire baser på banen. Hvis han kommer sikkert til den fjerde base, scorer han et point (run). Udeholdet forsøger at få indeholdets løbere slået ud, før de når at score.

Softballs særpræg

Softball er et væsentligt hurtigere spil end baseball. En kamp varer normalt ca. to timer, og selv om der er hyppige pauser i spillet, så eksploderer tempoet, når først bolden sendes i spil, og hele matchen kan afgøres i løbet af få hektiske sekunder. For tilskueren er man meget tættere på spillet end i baseball pga. de mindre banestørrelser. Softball er i udpræget grad en holdsport, hvor alle spillere er afhængige af hinanden. Men spillets opbygning gør, at der er mange individuelle opgør mellem batteren og pitcheren. Ligeledes er langt de fleste spil i marken et resultat af to eller måske flere spilleres samarbejde

Det er blevet sagt, at batting er en af de sværeste discipliner inden for nogen sport. Hvis en batter kan sende bolden sikkert i spil omkring 30% af de gange, han skal slå, betragtes han som en rigtig god spiller.

Reglerne – kort fortalt

1.Der er to hold med 9 spillere på hvert hold; de skiftes til at være hhv. ude- og indehold
2.Når en spiller er kommet hele vejen rundt, har rørt alle baserne og tilbage til home plate, har spilleren scoret et run (=et point)
3.Der er flere måde at komme til 1. base:
 Man kan slå til den bold, der blev kastet af pitcheren, og forsøge at nå til første base inden bolden bliver kastet derop af en af markspillerne.
 Hvis pitcheren kaster fire balls (dårlige pitch); får man en walk og må ”gratis” gå til 1. base
 Hvis pitcheren rammer batteren med sit pitch må man også ”gratis” gå til første base
4.Der må kun være én løber på hver base ad gangen
5.For udeholdet gælder det om at få tre outs (det man i rundbold kalder tre døde). Man får en out, hvis:
 Man griber den bold, der bliver slået ud, før den rammer jorden
 Man rører en af løberne med bolden, uden at løberen samtidig rører ved en base
 Man kaster bolden hen til den base, som løberen er på vej til, og bolden når derhen først.
 Ens pitcher kaster tre gode pitch – strikes – uden batteren rammer bolden; det kaldes en strikeout
6.Når begge hold har slået og fået tre spillere dømt out, er der gået én inning. En softballkamp varer 7 innings og en baseballkamp 9. Det hold, der har flest runs, når kampen er slut, har vundet.
En kamp kan ikke ende uafgjort. Hvis det er tilfældet efter 7/9 innings, spilles der ekstra innings.
7. Den spiller, der kaster bolden ind til batteren, så hun/han kan slå til den, kaldes pitcheren. I softball kaster pitcheren bolden ind mod batteren med et underhåndskast. I baseball kastes med et overhåndskast. Med den rette teknik kan de rigtig gode pitchere pitche med over 100 km/t.
8. Den spiller, der sidder bag home plate og griber bolden, hvis batteren ikke rammer den, hedder catcheren.

Banen

Mange af de udtryk, der bruges i softball i Danmark, er de amerikanske udtryk, som man har valgt ikke at oversætte.

En softball/baseballbane kaldes en diamond , fordi den ligner en diamant der står på spidsen.

De fire hvide firkanter (hjørnerne) er baser – 1. base, 2. base, 3. base og home plate, hvor man også står når man batter/slår til bolden. Midt på banen står pitcheren, som er den spiller, der med et underhåndskast kaster bolden ind til batteren.
Banen er tegnet op af to sidelinjer, der begynder ved homeplate og fortsætter ud over henholdsvis 1. og 3. base. Området inden for de fire baser og det rødbrune område belagt med grus kaldes infielden ,   det grønne område bagved infielden kaldes outfielden . Området indenfor sidelinjerne kaldes fair ; udenfor kaldes det foul . Udover sidelinjerne er der Outfield fence (outfield hegnet), der afgrænser banen. Det står 61-65 m fra home plate i damesoftball og 70-75 m i herresoftball.

Der er 18,29 m mellem baserne i softball og 27 m i baseball.

Pitcheren står 13,11 m fra batteren i damesoftball og 14 m i herresoftball.